Suspendaţi în tărâmul nimănui…

emotii-avion.jpg

De fiecare dată când plec din România spre țara în care locuiesc acum, în avion sunt din ce în ce mai multe familii cu copii mici și foarte mici… de câțiva anișori. Majoritatea probabil născuți departe de țara natală a părinților lor.

Astăzi mi-a atras cu precădere atenția un puști de vreo trei anișori și jumătate, cu niște ochi imenși, care zâmbea frumos celor care zâmbeau la el și apoi făcea prietenos cu mânuța. Și m-am gândit că acest copilaș va fi la maturitate un om de ți-ar fi mai mare dragul: comunicativ, deschis, politicos, frumușel…

Apoi m-am uitat și la ceilalți: la fetița blonduță cu ochi albaștri care îi tot spune “please” mamei ei, la celălalt băiețel de șase ani care îi explică într-o engleză perfectă tatălui lui la ce joc se joacă, la bebelușul de două luni care nici nu știe că acum o oră a părăsit România și se mută într-o altă țară, la tatăl de lângă mine care în husa telefonului are fotografia unui puști de șapte-opt ani, pe care îl mustrase înainte de zbor, îndemnându-l neapărat să învețe bine la engleză… Și care tata a lăcrimat tot drumul, ascultând în căști cine știe ce acorduri, probabil românești.

Am simțit că mi se umplu ochii de lacrimi.

Toți acești copii sunt prima pierdere reală și irevocabilă a unei țări aflată de prea mulți ani în derută!

Pentru că ei vor crește și vor avea părinți, copii, familii, istorie, amintiri pe alte meleaguri. Acești copii vor fi primii părinți ai unor cetățeni care nu mai sunt, de fapt, romani. Care nu vor mai avea în România NIMIC. Nu bunici, nu case la țară, nu prieteni sau rude. Nimic.

Copiii acestor copii vor mai vizita România poate o dată în viață, de curiozitate, să vadă și ei unde a trăit străbunicul despre care au auzit atunci când erau mici, în poveștile bunicilor lui emigranți… Un pelerinaj trist și inutil. Care bineînțeles, va pieri și el o generație mai târziu.

Ce-ar mai fi de spus?

Două cuvinte doar:

The End.

scris de Claudia Guțulescu

Comentarii Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
Close