Să ne unim! Dar cu cine?

moldova.jpg

Am citit recent că Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a mulțumit călduros Guvernului român pentru renovarea grădiniței din satul Sadova, localitatea sa natală.
Ar fi trebuit să ne mulțumească de peste 800 de ori, pentru că acesta este numărul grădinițelor renovate din cei 23 de milioane de euro oferiți de România pentru modernizarea unitaților preşcolare din Republica Moldova.
Suntem foarte săritori când e vorba de ajutorarea „fraților” nostri de peste Prut. În 2016 România a acordat un ajutor in valoare de 16,690 milioane de lei (apro x. 3600000 de euro) constând în produse alimentare de bază, şi păcură.

Rămâne să îi convingem pe reprezentanții statului român să renoveze şi unitățile şcolare din România, aflate într-o stare deplorabilă sau să aloce sume similare pentru construirea de noi unități de învățământ, pentru că nu-i aşa, educația stă la baza unei societăți performante.

Revenind la ideea de unire, să privim realist, şi să răspundem la următoarea întrebare: ce se ascunde în spatele dorinţei de unire, de ambele maluri ale Prutului?
Din partea României, există o formă de naționalism, un patriotism prost înțeles, o nostalgie a României mari.
Problema este că toti marii „naționalişti” au făcut din ideea de unire doar o lozincă de campanie, fără să le pese câtuşi de puțin de oamenii de acolo.
Mă amuză teribil infantilismul unor politicieni, unii dintre ei parlamentari (de diaspora), care militează pentru unirea cu România, dar nu sunt capabili să se exprime în limba română.

Dar moldovenii, cum privesc ei această posibilitate de unire cu România? Răspunsul e simplu: ca pe o scurtătură spre UE.
Si asta o spun cei cu orientări pro europene, care sunt într-o evidentă minoritate.
Cinic şi trist, dar din păcate aceasta este realitatea.
Vrem unirea cu o țară ai cărei cetățeni se declară în proporție de 75% moldoveni, si doar 7% români, unde 52,7% afirmă că vorbesc limba moldovenească în timp ce limba româna este vorbită de 23,2%?
Vrem unirea cu o țară al cărui preşedinte ales pentru următorii 4 ani ani, a declarat că vrea să îi facă pe cetăţenii moldoveni să fie mândri de ţara lor, nu să dorească unirea cu România sau aderarea la NATO?

Iubesc România, sunt mândru că sunt român (am spus-o în nenumărate ocazii), şi de aceea cred că nu este oportun, că România nu este pregătită să se unească cu o țară de majoritari antiromâni.

Îmi asum eventualele „felicitări” pe care le voi primi din partea pseudopatrioților (politicieni zau susținători).

PS: am vazut un nene, cu o harta în mână (reprezentând România Mare), care a participat la o întâlnire cu 2 reprezentanți ai diasporei (din partea PMP).
Nene, microcefalii respectivi te-au păcălit!

Comentarii Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
Close