Respect pentru cei care au îmbatrânit frumos

batrani.jpeg

 

Observ în ultimul timp, în online-ul românesc, mai multe voci care îi condamnă şi îi acuză de lipsă de respect pe cei care au scris sau au comentat despre mitingul organizat sub egida PSD (deşi în mod oficial ei se dezic de aceste manifestații), la Cotroceni.
Chiar si Marian Godina, politistul cu umor, recunoscut pentru nonconformismul sau, a fost nevoit să suporte un un val de injurii, după ce a scris pe Facebook câteva rânduri dedicate unui anumit gen de bătrâni. Este vorba despre acei batrâni care au pretenția ca trebuie sa fie respectați doar pentru că au o anumită vârstă.

Subscriu ideii că fiecare dintre indivizi trebuie apreciat (sau nu) şi respectat (sau nu) în funcție de acțiunile sale şi nu judecat în funcție de numarul de riduri, de culoarea parului, sau de aspectul fizic.
Senectutea nu este facultativă, cu toții vom ajunge cândva batrâni. Depinde doar de noi cum vom fi priviți de cei din jur şi pe ce poziție ne vom situa în societate.

Dacă ai fost unul a cărui trecere prin viață nu a lăsat nimic pozitiv, dacă ai fost un duplicitar, un delator, un oportunist, dacă ai aderat la o idee doar pentru a obține unele avantaje, dacă ai fost lipsit de principii, nu te aştepta să primeşti respect doar pentru ca ești bătrân. Nu din partea mea.

Îmi amintesc de bunicii mei, cei care m-au ghidat in „cei şapte ani de acasă”, de a căror educație am beneficiat. Erau oameni simpli, dar cu o moralitate şi o demnitate exemplara. În niciun caz nu s-ar fi „vândut” pentru 100 de lei, pentru o pungă cu zahar și un litru ulei sau pentru un calendar cu sigla celor trei trandafiri primit la sluja de duminică.

Îi respect pe cei care au îmbatrânit frumos (şi nu mă refer la aspectul fizic).

Comentarii Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
Close