Diferenta dintre răceală și gripă. Prevenția în perioada rece.

04DDA4E8-3833-472F-877F-BC9AE259A0D7.jpeg

Dragii mei,

Pentru că, în general, în perioada rece avem de aface cu răceli și gripe care mai de care, vă voi povesti pe scurt, cum vă puteți îmbunătăți sistemul imunitar și ce e bine să corectați în viața cotidiană. Pe lângă acestea, vă voi da și câteva informații pentru a face diferența dintre gripă și răceală.

Ca să ne îmbunătățim sistemul imunitar, trebuie să schimbam câteva lucruri in viața cotidiană, dar nu numai.

Ce înseamnă această schimbare?

Trebuie să ne aliăm cu obiceiurile bune și să le luăm cu noi, în fiecare zi, pe tot parcursul anului, indiferent că e vară sau iarnă, ploaie sau caniculă. Veți spune că vă impun eu acest lucru, nu, din potrivă, conform studiilor realizate de mai multe centre universitare atât naționale cât și internaționale, dar și de cei de la Organizația Mondială a Sănătății(OMS), persoanele cu un program istovitor, sunt persoanele care au schimbat rutina zilnică (dacă e sa o spun pe șleau, e o rutină robotizată, cu cât mai puține ore de somn, dar multe ore de muncă, mâncare puțină și nesănătoasă și multă alergatură), cu un program calculat, în care au și ore de sport și minim 8 ore de somn și au inclus în alimentație fructele bogate în vitamine.

Cum ne îmbunătățim sistemul imunitar?

Ce e bine si ce nu pentru un ritm zilnic si de viață echilibrat?

E bine ca pe parcursul unei săptămâni să avem în program cel puțin 2 ore de sport, să introducem între mese și chiar în timpul mesei, alimente bogate în vitaminele C, E și zinc, eventual să suplimentăm aportul de vitamine și prin suplimente alimentare (administate doar prin prescripția medicului de familie), iar în cele din urmă să renunțăm la obiceiurile proaste, precum mâncatul în oraș, la fast food, somnul pe perioade mai lungi de 10 ore.

De ce e bine să renunțăm la obiceiurile proaste? Pentru că acestea ne consumă o bună parte din energia produsă de organism în favoarea sedentarismului.

Cu și despre gripă si răceală

Ce este răceala? Ce este gripa? Care sunt diferențele și cum le tratăm?

În primul rând deși multă lume ar spune că sunt același lucru, e greșit. Simptomatologia diferă în cazul acestor viroze respiratorii, iar perioadele apariției la fel, dar nu numai!

Răceala – simptome, contagiozitate, perioada de timp în care poți fi bolnav( nr. de zile și perioada în care se poate contacta boala), generalități

Mod de transmitere: strănut, tuse si prin atingerea suprafețelor contaminate. Astfel persoana infectată este foarte contagioasă pe toată perioada bolii (între 3 și 10 zile). O data cu atenuarea si dispariția simptomelor, pacientul iși reduce nivelul de răspândire a bolii, însă posibilitatea de contactare a acesteia, există.

Răceala se poate contacta pe tot parcursul anului.

Diferențele între pacienți și modul de a se îmbolnăvi este dat de diferitele tipuri de tulpini virale (adenovirusuri, rinovirusuri, coronavirusul), dat fiind faptul că organismului uman îi este imposibil să devină rezistent la toate acestea dintr-o dată. Tulpinile virale se adaptează la mediu și au învățat acest lucru de-a lungul timpului pentru a supraviețui sistemului imunitar uman.

Simptomele răcelii

Odată ce virusul infectează organismul și sistemul imunitar își face treaba și își apără teritoriul, însă o dată ce răspunde pentru a elimina virusul, apar și simptomele, iar acestea sunt:

durere de gât,

congestie la nivelul nasului și sinusurilor,
nas înfundat
strănut
răguseală si tuse.

Pentru o anumită parte din pacienți, din cauza răcelilor, devin mai vulnerabili la diferite alte boli cum ar fi: infecții ale urechii și boli respiratorii mai grave, cum ar fi pneumonia.

Gripa – simptome, contagiozitate, perioada de timp în care poți fi bolnav (nr. de zile și perioada în care se poate contacta boala), generalități

Gripa este dată de un virus respirator,este foarte contagioasă, are un debut brusc, violent și se poate contacta în general în urma unei epidemii. Aceasta este una dintre bolile ce afectează toate categoriile de vârstă și chiar are o simptomatologie foarte variată (cadrele medicale, în cazul unei epidemii gripale, sunt nevoiți sa ia în considerare și istoricul medical al pacienților, vârsta acestora și chiar mediul din care provine și în care lucrează). Virusul gripal, este unul considerat unul foarte vast, deoarece poate da simptome de la ușoare și până la severe, afectează întregul corp, dar pot pune si viața pacienților în pericol.

Perioada răspândirii virusului este tot atâta timp cât sunt prezente și simptomele gripei (între 2-10 zile), pacienții fiind contagioși în aceste zile.

Un alt fapt pentru care gripa este contagioasă, este acela că boala evoluează continuu, de aceea anual, se fac campanii de vaccinare, iar medicul de familie sau medicul curant, va aduce la cunoștință pacienților când se fac acestea pentru a primi doza de imunitate în fața diferitelor tipuri de tulpini gripale.

Simptomele gripei

Simptomele pot fi similare cu ale răcelii, dar sunt de obicei mai intense, iar cele mai întâlnite sunt:

Febra,

Frisoanele,

Nas înfundat,

Tuse

Dureri musculare si de gât,

Dureri de cap si oboseală.

Comentarii Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
Close