Parcaţi în zona ridicolului…

Deși am ajuns la vârsta la care nu mă mai surprinde nimic, ingeniozitatea edililor piteșteni a cauzat excepția care infirmă regula.

După cum știți, Piteștiul este un oraș european, cu o infrastructură la același nivel, ne sunt oferite „toate” condițiile.
Desigur, aceste servicii trebuie plătite. Iar când vine vorba despre încasări, administratorii urbei dau dovadă de o ingeniozitate ieșită din comun.
Reamintesc faptul că începând cu data de 1 ianuarie 2018, Primăria Pitești a majorat taxele și impozitele cu 20-50%.

Revenind în prezent, am constatat că SPEP Pitești (Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Municipiului Pitești) vine în sprijinul locuitorilor orașului oferind o nouă facilitate: plata parcării cu cardul bancar.
Această nouă opțiune (care se realizează prin intermediul unei aplicații pentru smartphone – TPARK) se adaugă celor deja existente: plata utilizând cash (la automat), plata prin SMS.
Perfect, ați tentați să spuneți.
Din păcate, realitatea este alta…

Să exemplificăm:

  • cost tichet parcare pentru 30 de minute, cu plata la automat (cash):  1 leu
  • cost ticket parcare pentru 30 de minute, plata cu card bancar (prin aplicația TPARK): 1.08 lei

Diferența este și mai mare în cazul tarifului de parcare pentru o zi: 6.49 lei la plata cu cardul, față de 6 lei în cazul plății la automat.

Sesizați aberația?

Culmea este că într-o țară că România, acesată aberație este un motiv de laudă pentru cei de la SPEP Pitești, „facilitatea” fiind mediatizată în mediul online (Facebook) și prezentată care o realizare care vine în sprijinul celor care achita costul acestui serviciu.
Și cum în România funcționează perfect efectul de turmă, s-au găsit imediat și aplaudaci „dezinteresați”, susținători ai respectivei implementări.
Am văzut multe comentarii de genul „este normal, cei care au realizat aplicația respectivă trebuie să câștige și ei ceva”.
Sunt curios ce au în cap (sau mai bine zis ce nu au) cei care consideră că acest lucru este normal? În ce lume trăiți, fraților? În statul paralel?

Ce treaba are clientul (cel care achita parcarea) cu cel care a realizat aplicația?
Serviciul respectiv este oferit de Primăria Pitești, tariful trebuie să aibă aceeași valoare, indiferent de metoda de plata!
Nu mă interesează care este relația contractuală dintre dezvoltatorii aplicației și primărie. Clar e că tariful nu poate să fie mai mare în cazul plății cu cardul.

E adevărat, există comisioane de procesare în cazul plății cu cardul, dar acestea trebuie să fie suportate de cel care oferă serviciul respectiv (Primăria Pitești).
Când cumpărăm ceva din Kaufland (e doar un exemplu) și plătim cu cârdul, nu plătim comision, deși el există.
Nu am văzut nicăieri în Europa un tarif mai mare pentru parcare, în cazul plății cu cardul. Piteștiul e unic!

Înțeleg să existe diferențe în ceea ce privește tariful atunci când plata este efectuată prin SMS, datorită/din cauza cursului valutar EUR/RON, pentru că depinzi de operatorul de telefonie mobilă care facturează în EUR, dar în niciun caz nu poate să existe o diferența între tariful pentru plata cu card și cel cu plata cash.

Și mai e ceva ce nu mi se pare normal: ca prețul pentru o oră de parcare în Pitești, să fie mai mare decât cel din Brașov…

Să va mai spun cine se află la conducerea frumosului oraș al lalelelor (în ultimii 28 de ani)?

Comentarii Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
Close