„Noaptea, ca hoţii” – la Primăria Pitești

Derularea evenimentelor:
20 decembrie 2017: Primăria Pitești publică pe pagina de Facebook o știre despre un bilanț pe anul 2017 și despre obiectivele propuse pentru 2018.
Interacționează mai mulți cetățeni: Paul Iliescu, Paul Ciurea, subsemnatul, plus câțiva angajați ai instituției.
Discuția converge spre zona Războieni – cartierul uitat de toți factorii de decizie locali.

Marea majoritate a părererilor exprimă faptul că Războieniul este unul dintre cartierele cu cea mai slabă dezvoltare în ultimii 28 de ani.
Realitatea e că în zonă nu s-a schimbat aproape nimic…

Spuneau cei de la Primărie că s-au făcut modernizări, că s-a transpus în practică un „plan de dezvoltare urbană”.

Printre „realizările” vizibile, avem acel kitsch oribil – Pasajul Scărilor (care face legătura între Craiovei și Războieni) la care chiar și pensionarii – favoriții d-lui Ionică, aruncă printre dinți cuvinte de „laudă” la adresa Primăriei. Știți cât a costat? N-o să credeți: 68.530.152, 67 lei (foto atașat)
Vreți să vedeți o mostră de dezvoltare urbană din Războieni?
Am făcut un tur de cartier (doar 45 de minute), și am surprins câteva instantanee. Pentru că imaginile „vorbesc” cel mai bine.
Vi se pare că trăim într-un cartier al unui oraș european, în 2017?
La capitolul „realizări” putem include o trecere „denivelată” pe strada Vasile Pârvan (contestată de cei din zonă și nu numai) și o parcare din care nu se poate ieși (vizavi de Colegiul Odobescu)

Revenind la Facebook: era un dialog civilizat, susținut cu argumente de cei care cunosc foarte bine zona respectivă (locuiesc acolo).
Toate bune și frumoase, până când în miez de noapte, s-a trezit o frustrată, angajată a Primăriei Pitești, și a șters postarea respectivă (și implicit toate comentariile). Adica, noaptea, ca hotii!

Încep să le dau dreptate (deși nu-mi face mare plăcere (din cauza unor derapaje pe care le au) celor de la ePitești.ro, care au scris un articol despre armata de postaci ai Primăriei Pitești – toți angajați ai instituției – detalii aici.

Dragi administratori (temporari) ai urbei noastre, se pare că ideea de dialog și de parteneriat cu cetățenii Piteștiului este doar un status postat pe pagina Primăriei, realitatea fiind (din păcate) alta…
Să știți că și noi, cei care locuim în cartierul uitat de lume, plătim aceleași impozite și taxe către bugetul local, deci teoretic avem aceleași drepturi.
Din păcate… se pare că nici dreptul la opinie nu-l mai avem…
În caz că nu ați știut, există Constituția României, care are (încă) un articol (Art. 30) care spune că „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.”
Deasemenea, același Articol 30 prevede că „Cenzura de orice fel este interzisă.”.

Ca să destindem puțin atmosfera, deși subiectul nu este unul pe seama căruia se poate glumi, vă pot spune că deși Constituția României este de dată mai veche decât Facebook, asta nu înseamnă că prevederile ei nu se aplică și pe rețeaua de socializare – care este un spațiu public.

Cerem în mod expres Primăriei Pitești să renunțe la modul de comunicare extrem de defectuos din acest moment, și să permită interacțiunea locuitorilor urbei în spațiul public.

Nu de alta, dar prin acest mod de acțiune dictatorial, Primăria Pitești pune în umbra munca unor oameni cu care m-am intersectat, și pe care i-am văzut într-adevăr preocupați și implicați în dezvoltarea reală a orașului nostru (n-am să îi menționez, pentru că risc să-i omit pe cei pe care nu îi cunosc).

În rest… salutări din Războieni!

Comentarii Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
Close