Fără vize în Canada – da, dar nu oricum

pasaport.jpg

Imediat după adoptarea in Parlamentul European a acordului CETA (acordul comercial dintre Uniunea Europeană și Canada), mediul online a fost invadat de o avalanșă de știri și comentarii în care românii salută faptul ca vor putea calatori fără vize în Canada, începând cu 1 mai 2017 (dacă au mai calatorit in Canada in trecut si au avut viza ce a expirat sau care detin, in prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite) sau de la 1 decembrie 2017, fară alte restricții.

Well … dincolo de titlul in sine – fară viză în Canada – lucrurile nu sunt chiar așa de roz cum par la prima vedere.
Să nu vă imaginați că a merge în Montreal e acelasi lucru cu a vizita Madridul sau Roma.
Pentru a putea vizita sau tranzita Canada, pe lângă pasaport, este necesară o autorizație electronică de călătorie ((eTA)
Electronic Travel Authorization (eTA) este obligatorie pentru toți cetățenii care nu au pașaport canadian și provin dintr-o țară ai cărei cetățeni nu au nevoie de viză pentru a intra in Canada.

în niciun caz nu veți intra in Canada dacă aveți (sau ați avut) probleme cu legea și acestea apar în cazierul judiciar sau alte probleme legate de imigrație (de exemplu dacă aveți o interdicție de a intra intr-un alt stat).
Va trebui să dovediți ca aveți o sumă de bani suficienta pentru a vă întretine pe durata vizitei (suma diferă în functie de durata vizitei, de locația unde locuiti, etc).

Deasemenea va trebui sa îndepliniți și alte condiții: să îi convingeți pe reprezentanții statului canadian că veți părăsi Canada după terminarea vizitei, că dețineți o slujbă, o casă, că aveți o familie – lucruri care să vă determine să vă întoarceți în tara de origine.

Să nu uitam: eliminarea vizelor înseamnă că romănii vor putea sa viziteze Canada (pentru o perioada maximă de 6 luni), nu sa devină rezidenți, să beneficieze de anumite ajutoare acordate de statul canadian sau să lucreze acolo.

Concluzionând, putem spune: fără vize în Canada – da, dar nu oricum.

Comentarii Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
Close