Adevărul despre incidentul de la Cluj

oanam.jpg

Am asistat ieri (ca un observator al fenomenului mass media) la un exemplu elocvent de manipulare folosind o tehnică clasică: strategia emoțională.
În mediul online, în cadrul jurnalelor de ştiri, ne-a fost prezentat cazul unei tinere din Cluj, Oana Mardare, care conform relatărilor, ar fi fost bruscată de reprezentanții jandarmeriei şi evacuată din zonă, după ce a întrerupt discursurile unor participanți la un miting pentru susținerea familiei tradiționale.

Nu am să mă refer foarte mult la aspectul teatral al acestei scene, în care Oana Mardare (care este de profesie actriță) a fost în rolul personajului negativ.
Ceea ce vreau să punctez este incapacitatea unor pseudo-jurnalişti, care în goana după senzațional, dublată de stupiditate, au prezentat incidentul respectiv ca pe o încălcare gravă a drepturilor omului.
La fel de condamnabilă este şi reacția celor care s-au solidarizat imediat (pe principiul efectului de turmă) cu „victima”, creând o adevărată isterie în mediul online.
Denzel Washington are o replică devenită celebră (un citat din Mark Twain), despre mass media din zilele noastre: „Dacă nu citești presa, nu ești informat. Daca o citești, ești informat greșit.”

Vorbim tot timpul despre drepturi şi despre legi. Suntem de acord că trebuie sa fie respectate, unii chiar milităm pentru acest lucru.
Din păcate, unii nu înteleg că respectarea drepturilor este ombilical legată de respectarea legilor, care apropo, se aplică în mod egal pentru ambele sexe (că tot suntem împotriva discriminărilor de orice fel).

Din Legea 60/1991:

Obligațiile organizatorilor si participanților la adunarile publice

Art. 12. – (1) Organizatorii adunărilor publice sunt obligați:
h) să ia masuri pentru indepartarea participanților care, prin modul de manifestare, tulbură ordinea și liniștea publică, iar când aceștia nu se supun, să îi semnaleze organelor de poliție;
Art. 13. – Participanții la adunarile publice sunt obligați:
a) să respecte recomandarile făcute de organizatorii adunărilor publice, imputerniciții acestora sau organele de ordine;
b) să se abtina de la acțiuni de natură a împiedica desfașurarea normală a adunărilor publice și să nu incite la asemenea acțiuni prin viu grai, manifeste sau alte mijloace audiovizuale;
d) să părăsească imediat adunările publice sau locul unde acestea se desfașoară, când au fost somați de către organizatori, imputerniciții acestora sau organele de poliție;
Art. 14. – Este interzis ca persoane sau grupuri de persoane care nu au legatură cu adunările publice organizate să se infiltreze în rândul demonstranților, cu scopul de a tulbura normala desfășurare a acestora.

Dragă Oana, dragi ziariști și amatori de senzațional, le datorați scuze celor aflați în slujba legii.

Felicitări, Jandarmeria Română!

sursa foto: www.facebook.com/pressoneromania

Comentarii Facebook:

Share this post

6 Replies to “Adevărul despre incidentul de la Cluj”

 1. Mitica de la Liga spune:

  Catalin, ia incearca tu sa mergi „prin afara” si sa nu te supui ordinelor de la politie sau janldarmerie. Cum ai vazut in articolul de mai sus, unde e lege, nu ar trebui sa fie tocmeala. Din punctul meu de vedere trebuia somata sa paraseasca locul, iar daca nu se supunea, ….. ai astepta sa zic Pac-Pac. ….. dar nu, trebuia evacuata ( prin mijoacele de care dispune jandarmeria ) din locul resectiv. Din partea mea 9 pentru actiunea jandarmilor, si asta pentru ca au stat prea mult de palavre cu „cucoana” ( la prima impresie as fi scris „idioata” dar mi- am dat seama ca as pierde e pierde eu din „cinstea obrazului” ).

 2. Dragoman Mihai spune:

  Jandarmeria romana a actionat conform legii. Felicitari!

 3. Stefan spune:

  Accept dar ma opun oficializarii.

 4. damian spune:

  marxista penibila, n-a ajutat-o hastagul de le tricoul de activista . felicitari jandarmeriei ca a dejucat scenariul. daca eram pofesorul tau la actorie te picam examenul n-ai putea sa convingi nici macar un caine autist. Bine ca extremsitii de dreapta au avut demnitatea de a nu deranja marsul gayilor.Felicitari ,te-ai facut de mandra minune in publica pentru nimic. Patetic!

 5. anghelovicicriatian spune:

  Eu zic ca cine a scris asta sa le faca si o ****(prajitura) la jandarmrrie

  1. Admin spune:

   Cine a scris asta, nu se pricepe la prăjituri…
   Așa ca esti invitatul meu sa le faci tu câte o **** (prăjitură) 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
Close